Året 2020 – en sammanfattning

Varje år har jag börjat plita på någon form av årssammanfattning. Varje år har jag inte publicerat en årssammanfattning. Det brukar brista efter att jag listat rubrikerna och alla stora happenings för året. Jag har känt mig klar med tillbakablicken och summeringen. 2020 har ju som bekant bjudit på en hel del överraskningar och i år lyckades jag ta detta hela vägen. En sammanfattning över mitt år. Jag skriver det mest för mig själv och det är bara en bonus om du hittar något intressant eller inspirerande i det här inlägget. 

Jag har listat min bästa läsning, kort update om bolagsutvecklingen och annat som gjort mitt år. Du kan alltid Scrolla till de rubriker du tycker är intressanta och skippa resten.

Enjoy!

2020 – Inte ett år som alla andra

2020, vart ska vi börja? Året har varit ett smörgårsbord av minnesvärda, traumatiska och historiska händelser. Coronapandemin är den klarast lysande stjärnan. Vi har även fått uppleva en rad andra stora händelser. USA-valet, Black Lives Matter och Storbritanniens officiella uttåg från EU. Lägg därtill trenderna och hitsen: Tiktok, Tiger King och Queens Gambit. 

Om du söker en global sammanfattning av året 2020 så tycker jag att du ska läsa Economists “The world this year”. Där har du årets största händelser sammanfattade och den är läsvärd. I det här inlägger blir fokuset på vad jag gjort, vad jag inte gjort, hur det gått och hur det inte gått.

“Du är på mute”

Ett av alla videomöten.

Jag tycker inte att något år “blir som jag tänkt mig”. 2020 var inget undantag även om det blev ännu mer “inte som jag tänkt mig” än vanligt. Det har varit ett märkligt år. Länder, familjer, åldrar, städer och branscher – alla har vi drabbats på olika sätt. Vissa väldigt mycket, vissa knappt alls.

Mina starkaste minnen från Coronapandemin

 • Hur VM-kvalet i innebandy ställdes in bara några timmar efter att jag landat i Thailand. Även VM, som skulle spelats i Helsingfors i slutet av november / början av december ställdes in.
 • De dagliga presskonferenserna med Tegnell, Taha, Svante från MSB osv. under våren.
 • Hur “allt stannade” av ett par veckor i slutet av mars.
 • Scenarioplanering för bolaget. Vad gör vi om scenario x,y,z händer? Vilka triggers för vilka beslut?
 • Att få Corona i mitten av juli. En mild infektion jämfört med många andra. Dock knappt någon smak så här sex månader senare. Tråkigt men man vänjer sig snabbt.
 • Google Meet, Zoom och Teams. 
 • “Vi hör dig inte. Du är på mute.”
 • Äldre äldre, coronahälsning, “i dessa tider”, handsprit, statsepidemilog.

Att få sitta första parkett för något nytt – Womensyncs bok lanserades

Womensyncs bok

Den andra sidan av myntet då? Det hände mycket bra saker under året. Det har varit magiskt att följa Saras arbete med Norstudio och Womensync. Via sin studio har hon jobbat med många nya och spännande kunder. Canta Lola, Tre små rum i Trosa och World Favor är några exempel. Till 2021 har hon också landat en ny riktigt häftig kund som det kommer finnas skäl att återkomma till längre fram. Det är riktigt häftigt att se hur duktig hon är och hur mycket hon utvecklats och utvecklat. Det märks inte minst på processerna och hur hon gång efter annan levererar koncept och design som älskas av kunderna.

Även om det via studion gjorts många häftiga saker så kommer det i skuggan av boken. Efter ett par års hårt arbete så finns äntligen Womensyncs bok att köpa. Som passagerare har jag fått insyn i hur mycket slit, tid och hjärta som investerats i boken. Allt skrivande, alla oväntade utmaningar (nytt tryckeri bara veckor före leverans ska ske) och alla ställningstaganden. Det är inte enkelt att skriva en bok i vanliga fall. Genom Womensyncs bok har Sara och Susanna skapat mer än en bok. Det är ett nytt grepp kring kvinnohälsa. Ett annat sätt att kommunicera på. Ett nytt koncept. Pedagogik och inspiration. Det är design. Det är wow. Feedbacken från läsarna har varit magisk. Jag är riktigt taggad på att se vad 2021 har att bjuda på för WS.

Sammanfattning bolagen

Bolagsmässigt har det varit ett bra år. Det känns som att jag och vi tagit stora steg under 2020. Det största som hänt är det riktningsbeslut som vi fattat; att Hiya ska vara basen för våra bolag och att det är härifrån vårt engagemang ska utgå ifrån. Konsekvensen av det är att vi lagt ned Renovare, ett bolag som hade säkrat kapital och var tänkt att fungera som investmentbolag i ägarledda och onoterade bolag. Istället har vi förflyttat fokuset till Hiya och börjat jobba med lanseringen av Built, ett onlinebaserat byggföretag. Samtidigt har vi tagit stora kliv framåt med Qleano och äntligen kommit till skott med att starta vår portfölj för noterade innehav.

Q1 – startas urstarkt avslutas med kris

Det såg riktigt bra ut för Qleano under Q1 2020. Vi hade många investeringar i pipen. Vi skulle nyanställa till tre funktioner och höll på att kika på nya kontorslokaler. I slutet av mars blev det oroligt på riktigt. Försäljningen bromsade in kraftigt och vi lade nyanställningar och kontorsplanerna på is.

Den plötsliga krisen blev en bra brandövning för oss. När våra säljsiffror droppade snabbt och kraftigt i slutet av mars och i början av april tightade vi till mötesfrekvensen för styrelsen till en gång per vecka. Uppföljningen på viktiga KPIer skedde på dags- eller veckobasis istället för en gång per månad. Vi gjorde nya budgetar och kassaflödesprognoser baserat på olika potentiella scenarios. Vi satte också in beslutstriggers för olika scenarios. Omsättningstapp på x% skulle trigga beslut 1,2,3 medan omsättningstapp på y% skulle trigga beslut 4,5,6. Vi förberedde även planer, kommunikation och byggde system att använda i händelse att vi skulle få en lockdown i Sverige.


Så här i efterhand tycker jag att vi agerade bra och professionellt under de första osäkra veckorna och månaderna. Efter ett par veckor återhämtade sig försäljningen och vi kom tillbaka till bra nivåer igen. När det blåser fan så blottas sömmarna. Att vi jobbat strukturerat och målmedvetet med att bygga en bra och stabil operationell verksamhet under de senaste åren kändes extra bra vid månadsskiftet i mars/april. 

Det blev ett bra år till slut. Vi växer med ca 30% samtidigt som lönsamheten är upp. Att lönsamheten går upp beror mycket på att de budgeterade satsningarna sattes på paus. Det ökar lönsamheten på kort sikt men gör det på bekostnad av tillväxten på lång sikt. Även om vi inte drabbades hårt och i teorin kunde genomfört satsningarna ändå a så tycker jag att vi fattade rätt beslut med den informationen vi hade där och då.

Inom Hiyas universum har vi under året kunnat jobba på med flera strategiska satsningar. Arbetet med Built har accelererat, vi kikar på nya tjänster för Qleano och vår portfölj för noterade innehav är up and running. 

Det adderar väldigt mycket komplexitet till system, process och organisation att gå från att vara en specialist och förmedlare av en tjänst till att jobba i flera olika tjänstevertikaler, i flera olika bolag. Allting vi byggt behöver ses över och optimeras på ett nytt sätt. Jag är ödmjuk inför uppgiften men övertygad om att vi kommer att klara av omställningen.

Styrelseuppdrag och andra engagemang

De senaste åren har jag haft några olika styrelseuppdrag. Det är kul att engagera sig samtidigt som  det är viktigt för mig att få verka i olika konstellationer. Jag hoppas att jag även detta år kunna bidra med den erfarenhet och kunskap jag samlat på mig från tio år av att driva bolag, digital strategi och bygga team. 

Inga nya uppdrag tillkom under 2020. Tankarna har handlat om vad jag ska avveckla. Hiya är mitt huvudfokus och det kräver sin tid och energi att få bolaget att växa.

Create – styrelseledamot

Create är en företagsinkubator med sin bas i Eskilstuna och Västerås. Bolaget ägs av Eskilstuna Kommun, Västerås Science Park och Sörmlandsfonden. Teamet har gjort ett fantastiskt jobb under året. Året inleddes med en stor Vinnovaansökan. Corona påverkade även denna verksamhet och bolagen i inkubation. Trots pandemin och trots att bolaget inte haft en ordinarie VD på plats så har teamet lyckats göra ett grymt jobb med att strukturera upp och sätta en bra bas för kommande satsningar. Det ska bli riktigt kul att se vad 2021 har att bjuda på för Create som bolag och därmed regionen Eskilstuna/Västerås.

Unga Aktiesparare förbundsstyrelse – styrelseledamot

Unga Aktiesparare är ett av Sveriges största ungdomsförbund. Förbundet samlar aktieintresserade i alla olika nivåer och har lokalavdelningar utspridda över hela landet. Även om vi haft en börshausse i år så har UA haft utmaningar med ett vikande medlemsantal. Kansliet och alla engagerade har gjort ett bra jobb med att ställa om från fysiska träffar och utbildningar till digitala. Det finns en enorm kunskap inom UA och utbildningarna håller en hög nivå, uppdraget och syftet att sprida kunskap är viktigt. Framöver ligger den stora utmaningen i att nå ut i bruset och stärka varumärket. Konkurrensen om tid och ögon är hög inom aktier och investeringar. Särskilt som det verkar finnas fler finfluencers än någonsin på Instagram och Twitter. Många nya initiativ har tagits och kommer tas under kommande år. 2021 blir ett viktigt och utmanande år för UA.

Podcasten Peptalk

Intervju med Jane Walerud

Det är galet att vi poddade under året, det känns som att det var en evighet sedan. Jag och Philip körde på med podden Peptalk fram tills dess att pandemin slog till på riktigt. Under året blev Philip t.f. VD på Pepins och vi fick fullt upp med Hiyasaker. På tal om att Philip blev t.f. VD för Pepins under 2020, ibland behöver man ta en paus och bara insupa hur grymma människor jag kan kalla för vänner. Genom podden fick möjligheten att träffa många intressanta gäster och prata om onoterade investeringar. Podden lever nu vidare utan mig och fortsätter att intervjua och träffa bolag som är aktuella för att ta in kapital eller som handlas på Pepins.

Mina favoritavsnitt är samtalen vi hade med Jane Walerud och Nicklas Storåkers.

Brf Bojen 7

Det har blivit några år i styrelsen för vår bostadsrättsförening, Bojen 7. Även om jag har erfarenhet från att driva verksamhet och styrelsearbete så är jag lekman på fastighetsförvaltning. Det tar en del tid att engagera sig, samtidigt tycker jag att det är roligt att få lära mig mer om just fastighetsförvaltning i praktiken. Det är också det huvudsakliga skälet till detta engagemang.

UngDrive

UngDrive Eskilstuna 2020

Även denna sommar roddade vi Ungdrive. Det är genom Hiya vi ansvarar för ett bootcamp för sommarföretagare i Eskilstuna. Med support från Eskilstuna Kommun, Sparbanksstiftelsen Rekarne och Företagarna i Eskilstuna kunde vi denna sommar ta emot 65 ungdomar för en veckas inspiration och utbildning innan de kör på med sina egna sommarföretag. Årets upplaga blev helt digital. Det blev bra, även om det inte blev densamma som det brukar. Det är svårt att skapa samma magi och kemi som när vi har alla ungdomar fysiskt i ett rum under en vecka. Som vanligt hade vi ett grymt coachgäng med oss och Adam gjorde, återigen, ett grymt jobb som projektledare för denna vecka. Finansieringen är säkrad även för kommande sommar och det blir 65 ungdomar igen. Tiden får utvisa huruvida det blir digitalt eller fysiskt.

YoungDrive

Det har tyvärr inte hänt så mycket för YoungDrive under detta år. Förhoppningsvis kan vi hitta både tid och möjlighet att sätta saker i rullning under kommande år igen. YoungDrive är så viktigt och bra att det är svårt att inte göra något med detta. Jag hoppas kunna göra mer med Josefina på denna fronten framöver.

Börsen och investeringar

Börsens utveckling över tid – håll det långsiktiga perspektivet

Jag försöker fortfarande lista ut vad jag mitt förhållande till att investera på börsen. Min personlighet lutar åt “allt eller inget”. När det kommer till börsinvesteringar går det alltid att göra en djupare analys samtidigt som det är kul att analysera och researcha. Att begränsa mig är viktigt.

När det kommer till börsen tror jag inte att jag är smartare än någon annan, men ibland kan även jag ha tur. Börsåret 2020 blev bra till slut. Inte bara för mig. Vilken hausse det varit. Aftonbladet har kickat aktietävling, vi har inflation gällande finfluencers och värderingarna är höga. När allt går bra känns det viktigt att påminna sig om perspektiv, att det snart kommer gå dåligt igen och att målet fortsatt är att ligga i nivå med index över en tioårsperiod. För att undvika högmod väljer jag att inte utvärdera mina investeringar som görs med lång horisont på ett år.

Mitt intresse intresserad för börsen kommer egentligen utifrån intresset för trender, förändring, affärsmodeller, ägarfrågor och företagsbygge. Inte aktiehandel per se. 

Min strategi är enkel. Jag försöker klura ut och identifiera trender, megatrender och teknikskiften för att sedan välja ut vilka bolag jag tror kommer att vinna på antagen trend. När jag väljer vilka bolag jag tror kommer att kunna vara vinnare kikar jag på produkten, teamet, affärsmodellen och så lite siffror så klart. Jag har mer fel än rätt men tycker att det är roligt. Den stora behållningen ligger i att identifiera, tolka och förstå. Att investera i bolagen kan vara en indikation på om min tes om utvecklingen i världen är rätt. Det blir av naturliga skäl rätt mycket “techbolag” (bolag med digitala affärsmodeller och produkter).

Några exempel på trender jag tror på och vinnare jag identifierat är (ingen rekommendation what so ever):

 • DIY-trenden=Pinterest
 • Digital dating=Match Group
 • Podcasts=Spotify
 • Accelererad digitalisering=Kinnevik och VNV Global
 • Remote work och digitalisering i arbetslivet=Microsoft

Airbnbs IPO är något jag sett fram emot under många år och det blev en succé på introduktionsdagen. I alla fall för investmentbankernas kunder som kom in på $68. Jag gillar teamet, vad de lyckats åstadkomma, kriserna de övervintrat (och hur de gjort det) samtidigt som jag älskar produkten.

Det roligaste med börsåret 2020 är återigen att vi startat en noterad portfölj för vårt investmentbolag Hiya. Vår strategi för den nuvarande portföljen är att bygga en bas med indexnära fonder (60%) och sedan toppa med bolag vi tror på (40%). Även här blir det mest bolag med digitala produkter och affärsmodeller. Vi är långsiktiga och tror på “buy and hold”.

Resor

Poolhäng istället för VM-kval i Thailand

Att upptäcka nya ställen och få se nya platser är både viktigt och en stor del av mitt liv. Under 2020 har det blivit mindre av det. Av klimatskäl kommer antagligen resemönstret att förändras även framöver också. Jag kom i alla fall iväg till Thailand för att spela VM-kval i februari. När VM-kvalet blev inställt hängde jag kvar på hotellet i några dagar innan jag begav mig hemåt igen. En resa till Finland och Hanaholmen med Tandem Leadership blev det också. Utöver det har jag fått en del tid uppe i Ottsjö, bland annat på en workation med Adam. Jag och Fabian vandrade även Jämtlandstriangeln i somras. Tyvärr har jag inte kunnat besöka mammas hemland Japan detta år. Vi får hålla tummarna för att vaccineringen rullar på under H1 2021 och att vi snart kan röra oss mer obehindrat igen.

Skriva och fotografering

Jag tycker att det är roligt att skriva och jag gillar att fotografera. Det har inte blivit mycket av den varan, även om det blivit mer detta år än tidigare. Min undanflykt är att jag inte “hittat min bas” i skrivandet än. Vad är mina ämnen? 

Tidigare i år köpte jag en begagnad Leica Q via Tradera. Det är en rolig kamera som tar riktigt krispiga bilder. Den är också lite lättare att ta med sig än den större Canon Eos 5D MK IV som vi har för att fotografera bolagssaker. Det är en dyr “point-and-shoot” men jag har den med mig oftare och det är väl det bästa sättet att utvecklas; fotografera mera. Jag har ingen ambition om att bli någon proffsfotograf utan vill kunna skjuta bra bilder för de olika engagemangen och för min egen räkning.

Det är fint att vara igång med denna text och kanske kommer den här sidan att uppdateras mer under det kommande året. Vem vet.

Hälsoåret – Finns utrymme för mer träning och hälsa

Äventyr längs med Jämtlandstriangeln sommaren 2020

Coronan ställde till det i somras och jag tappade rätt mycket träning under vårkanten då jag var sjuk under några veckor i någon influencaliknande sak. Därefter fick jag corona och tappade en månad till med bra träning.

Normalt sett brukar vi träna på NumberOneGym tillsammans med team Qleano varje tisdagskväll samtidigt som jag och Adam kört gemensamma pass en gång i veckan. På grund av Coronan och hemjobb så har många av dessa träningstillfällen uteblivit. Mina fot- och fotledsproblem eskalerade efter vandringen längs Jämtlandstriangeln vilket ledde till att jag inte heller kunde springa som jag ville.

Jag var anmäld till många olika traillopp under 2020 men deltog inte på något. Dels av på grund av skador men också då många lopp blivit inställda som en följd av restriktioner.

Totalt samlade jag på mig 847 km löpning under året. Det motsvarar ca 1,6 mil per vecka givet 52 veckor  per år.

För ett par år sedan sprang jag Ultravasan 45. En kul utmaning i ett läge där jag inte var tillräckligt bra tränad för de olika lopp jag sprang under året. Jag gillar utmaningar och skulle vilja springa en längre ultra, 10 mil. Då träning och traillöpning är en så viktig del av mitt liv och min hälsa så är mitt mål att hitta ett hållbart förhållningssätt till träningen. Med start nu i januari kommer jag att testa löpprogrammet “Tio månader mot tio mil” av Pace on Earth. 

När det kommer till kost så kan jag konstatera att året inte varit bra, tvärtom. Jag har inte hållit i de goda vanorna och den vegetariska kosten som jag vill. Vi har inte varit lika frekventa med att äta mat från Simple Feast, en vegansk matkasse med färdigpreppade rätter. När 2021 är igång och vi är åter från våra veckor i Norrland nu under januari är tanken att köra igång med Simple Feast igen. Jag tror att vår nyckel till bra kost är att minska friktionen för matlagningen och göra det enklare att äta rätt. Simple Feast är en nyckel i det.

Bästa input 2020

Jag älskar att konsumera content. Artiklar, texter, dokumentärer, memes, podcasts, föreläsningar, böcker och tidningar. 2020 har som vanligt bjudit på inspirerande möten, läsning och lyssning. Här kommer några av höjdpunkterna nedbrutet i olika kategorier.

Bästa mötena under 2020

2020 har inte kunnat bjuda på lika många inspirerande möten som tidigare år. Även om kvantiteten varit lägre så har det funnits bra med kvalité. Höjdpunkten blir Tandem Leadership. Under ett antal tillfällen träffas unga ledare från olika sektorer, branscher och bakgrund i Finland och Sverige för att prata om ledarskap. Programmet har inte bara givit mig insyn inom nya områden och sektorer, det har också mynnat ut i många intressanta diskussioner och samtal.

Bästa podcast under 2020

Pivot med Kara Swisher och Scott Galloway

Min mest lyssnade podd för året blev Pivot med Kara Swisher och Scott Galloway. Varje vecka släpps två avsnitt där Kara och Scott pratar om tech, politik och trender. I stort sett varje program föder nya tankar och idéer. Mycket fokus har varit på Big Tech och det amerikanska valet, men också techbolagen i ljuset av pandemin.

Utöver Pivot och om jag ska välja ett specifikt avsnitt från någon av de poddar jag lyssnar på så tror jag att avsnittet med Rory Sutherland i podden Invest like the best är ett av de mest lyssningsvärda. Jag fick med mig många tankar utifrån Sutherlands olika modeller och sätt att tänka på. Rory har en lång bakgrund från bland annat Ogilvy och har skrivit boken Alchemy: The surprising power of ideas that don’t make sense. Boken är nedladdad på min Kindle och är på min lista över kommande.

Bästa musik under 2020

Bon Iver – etta på min topplista under 2020

Bon Iver seglade upp som mest lyssnade artist även detta år. Den låt som gjort starkast intryck får nog ändå anses vara Nanã av Polo & Pan. Vrid upp volymen!

Bästa böcker under 2020

Min kompis Patrick gav mig ett tips om att läsa So Good They Can’t Ignore You av Cal Newport för ett par år sedan. I år tog jag äntligen tag i att läsa boken. Den var bra och gav mig några bra mentala modeller med rätt timing. Under 2020 läste jag även Billion Dollar Whale av Tom Wright och Bradley Hope. Boken handlar om Jho Low och hans bedrägari på 4,5 miljarder USD från den Malaysiska statens fond 1MDB. Jho Low använde förskingrade pengar till ett liv i lyx. Pengarna finansierade bland annat filmer som Wolf of Wall Street, lyxiga födelsedagsfester och resor med yachter och privatjet. Hur lyckades han med detta? Vilka var med på att lurendreja? 

Några andra böcker som jag funnit glädje av att läsa under 2020:

 • On writing av Stephen King
 • What I talk About When I Talk About Running – Haruki Murakami
 • Running with Sherman – Christopher McDougall

Bästa video under 2020

Ett favoritklipp från året är föreläsning med Dean Carter som bland annat ansvarar för HR på Patagonia. Det finns även en Linkedinartikel som sammanfattar filmen och som ger en inblick i hur ett av världens mest aktuella varumärken jobbar med HR.

Outlook 2021

Efter att ha summerat 2020 känns det som att det är på sin plats att sätta spotlight och fokus på 2021. Jag har inte suttit mig ned med mina konkreta mål för året, än. Jag brukar försöka jobba med mål på kvartalsbasis och min stora “självrannsakan” görs ofta under sommaren. Återkommer om detta vid annat tillfälle.

Under det kommande året har jag för avsikt att jobba ännu mer fokuserat med Hiya och arbetet med att skala upp verksamheten. Vi har några viktiga strategiska investeringar att göra i både teamet och produkterna. Vi kommer att rulla ut Built på riktigt samtidigt som vi fortsätter att stärka vår plattform för att möjliggöra för andra investeringar i onoterade bolag, noterade bolag och andra projekt.

 • Vi kommer att lansera Built med vår 1.0 version av affärsmodell och produkt. Vi hitta product fit.
 • Qleano kommer att växa mycket under året och bjuda på en kul tillväxtresa.

När det kommer till träning så är mitt mål att genomföra mitt första ultra (tekniskt sett det andra då Ultravasan 45 räknas som ett Ultra då det är längre än maratondistans). Jag har inte låst målet helt än eller valt ett specifikt lopp men det skulle vara en kul utmaning att ta mig an ett lopp på 100km. Målet är att hitta hållbarhet och långsiktighet i träningen.

Det är svårt att planera in resor just nu  men jag hoppas att jag kommer iväg till mammas hemland under hösten, att jag får besöka Finlands skärgård och att vi får många härliga veckor uppe i Jämtlandsfjällen.

Några, väldigt icke underbyggda, profetior för det kommande året:

 • Urbaniseringsrotationen, att gå från premiera läge före storlek till att premiera storlek före läge, gällande bostäder fortsätter. Priserna på lägenheter kommer inte gå upp från nuvarande nivå. Priset på villor kommer att fortsätta öka i kommuner som ligger upp till 1,5h-2h från Centralstationen.
 • Vi kommer att få se en reseboom när vaccinationerna rullas ut. Vi längtar efter att få resa.
 • Det kommer att vara omöjligt att få tag på en bröllopsanläggning under sommaren 2021 och 2022.
 • Verkligheten plockar ned alla nyblivna succétraders på jorden igen.
 • Den här sidan kommer att uppdateras mer frekvent.

För dig som tagit dig hela vägen hit, tack. Jag vill önska dig ett riktigt smutt 2021. Håll hjärtat varmt, huvudet kallt och händerna rena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × tre =