Dan Lainio Dan Lainio - entreprenörskap och bolagsbyggande

Coronavirus och inställt VM-kval

Japans innebandylandslag 2018

Några timmar efter att jag hade anlänt till Bangkok i onsdags fick jag veta att VM-kvalet i innebandy, som jag skulle spelat med Japans landslag, blivit inställt. IFF hade då gått ut med ett pressmeddelande med beskedet. Bangkok Arena drog sig ur, man har infört hårdare direktiv för karantän för resenärer från Singapore, Japan och Sydkorea till Thailand och även Thailand National Sport University hade dragit sig ur att anordna eventet som en följd av Utbildningsmyndighetens direktiv.

När jag satte mig på flyget så var jag medveten om chansen att kvalet skulle genomföras var 50/50, optimistiskt sett. Filippinerna hade sedan innan ställt in sin medverkan på grund av att spelarna hade hamnat i karantän vid återresan, på grund av Coronaviruset. IFF (Internationella Innebandyförbundet) hade även tidigare gåt ut och sagt att lagen och spelare fick dra sig ur upp till 72 timmar innan turneringen startade. Att det här beskedet skulle komma var kanske väntat efter de senaste dagarnas medierapportering om Coronavirusets framfart och jag stod i valet och kvalet om jag skulle åka eller avvakta in i det sista.

Japan vidare till VM tack vare ranking

O2 Arena innebandy-VM i Prag 2018 | danlainio.se
Japan-Singapore, WFC Prag 2018

Även om jag förstår och respekterar IFFs beslut att ställa in kvalet så känns det så klart tråkigt att inte få spela. Kina fanns inte med som deltagande land i kvalet men både Japan och Sydkorea finns på listan över länder med många smittade. Idag såg jag också en nyhetsflash om att Japan stänger alla skolor (!) under hela mars månad för att ta kontroll över spridningen.

Istället för att skjuta upp kvalet till ett senare tillfälle har IFF fattat beslut om att de fyra högst rankade lagen går vidare till VM. Det innebär att Australien (13), Thailand (14), Singapore (16) och Japan (17) alla blivit direktkvalificerade till VM i Helsingfors i januari 2020.

Om inget oförutsägbart händer gör jag mitt andra VM med Japan. Vem hade kunnat tro det för fyra år sedan? Inte jag.

Antiklimax – roligare att förtjäna sin plats

Japanska innebandylandslaget VM i Prag 2018
Innebandy-VM i Prag 2018. Det blir ett till äventyr ändå!

Även om det är kul att få göra ytterligare ett VM och även om jag förstår och respekterar IFFs beslut så känns det tråkigt att VM-kvalet inte blir av. Ett sort antiklimax på en uppladdning som pågått på sedan VM i Prag 2018.

Både jag och Peter har sett fram emot att spela VM-kvalet och det har gjort att vi signat upp på ytterligare ett års träning och förberedelser. Att spela ett VM är på alla sätt en speciell upplevelse. Matcherna är dock roligare och jämnare i ett VM-kval, i alla fall för Asien/Oceanien. Att spela om en VM-plats och med allt att vinna är vad jag som tävlingsmänniska går i gång på.

För att komma bättre förberedd till detta äventyr valde jag att fokusera mer på styrka och fysik än förra gången, samtidigt har träningsdosen innebandy ökat den med. Även om säsongen varit bedrövlig, först med fotledsskada och sedan med dåliga resultat, så har kroppen känts starkare och bättre än på många år.

Det har också varit en lång mental uppladdning för mig och Peter Ueda (lagkamrat från Stockholm) då vi båda tyckte att VM var en fantastisk och samtidigt tuff upplevelse mentalt. Båda två lägger en stor press på oss att prestera, något det finns en hatkärlek till. Att komma hit och få mötas av besked att hela kalaset är inställt är så klart en stor besvikelse. Det hade varit mycket roligare att få spela till sig en VM-plats och förtjäna den än att gå vidare på rankingen.

Ladda om och ta sikte på VM

I och med att VM-platsen nu är säkrad är det bara att ladda om och börja optimera träningen för Helsingfors i 4-12 december. Lite beroende på framgången i kvalet så var grundtanken att ställa om och gå all-in på löpningen nu i mars. Istället blir det en kombination av lagom dos löpning, en lång försäsong och mer innebandyträning för att vara i bästa möjliga form när vi kliver in på planen under VM. Det blir ytterligare ett äventyr att minnas i livet. Hoppas att vi ses där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 12 =