Dan Lainio Dan Lainio - entreprenörskap och bolagsbyggande

Finansbranschen är i ständig evolution – Nicklas Storåkers

2 min read

Nicklas Storåkers besöker podcasten Peptalk

Ytterligare en vecka betyder så klart ytterligare en podd. I veckans avsnitt sitter vi ned med Nicklas Storåkers och pratar om investeringar, Pricerunner, att stämma Google och ledarskap.

Nicklas pratar om sitt starka rättspatos och drivet att göra bra saker för konsumenter har varit vägledande när han var VD för Avanza och nu även som ägare och VD av Pricerunner. När han började på Finansmarknaden var kunderna något du tjänade pengar på, inte någon du servade. Idag är läget annorlunda.

Finansbranschen är sällan i revolution, den är i ständig evolution

Nicklas Storåkers

Vi kommer oundvikligen in på skillnaderna mellan att både investera och verka i noterat kontra onoterad miljö. Bland annat kring svårigheten att driva väldigt omfattande förändring i noterad miljö när du hela tiden blir bedömd av aktiemarknaden på kort sikt. När vi pratar om VDs förhållande till aktiekursen kommer det fram att Nicklas skulle vara försiktig med att investera i ett bolag med en VD som inte tittar på aktiekursen och att dessa bolag sällan blir framgångsrika.

Att vara långsiktig är något Nicklas Storåkers, tillsammans med bland annat Karl-Johan Persson och ägarbolaget NS Intressenter, är med sitt ägande i Pricerunner. Om ägarhorisont säger Nicklas att du som ägare alltid bör ha en exittanke om inte planen är att bolaget ska gå vidare i generationer. Citat som Long Term Greed och Många korta sikt blir lång sikt droppas i avsnittet.

Många korta sikt blir lång sikt.

Sven Hagströmer

Nicklas Storåkers som startupinvesterare

Förutom Pricerunner är Nicklas också en flitig startupinvesterare. I portföljen har han bland annat bolag som Tink, där han var en av de första investerarna och sakförsäkringsbolaget Hedvig. När Nicklas tittar på case har han några kriterier som är särskilt viktiga:

  • Han måste förstå hur de skapar nytta, vilket problem de löser för kunderna och vad de gör bättre än konkurrenterna.
  • Teamet. Nicklas gillar att investera i team snarare än enskilda personer. Det får gärna vara en ekonom och en ingenjör. Inte dåligt om det finns en jurist med i bilden också.
  • Han ska själv kunna tillföra något till bolaget, varför just finansbranschen är något han tittar mycket på.
  • Blicken hos entreprenören, drivet, är en X-factor Storåkers söker i entreprenörerna.

Liksom tidigare investerare i podden lyfter Nicklas upp risken med att investera i startups och hur viktigt det är att kunna göra följdinvesteringar. Oavsett om du vill försvara din position eller om bolaget behöver mer kapital för att fortsätta sin drift behöver du som ägare vara redo att investera mer pengar.

Pricerunner – ett drömcase

Pricerunner beskriver Nicklas Storåkers som ett drömcase. Bolaget hade ägts av ett amerikanskt bolag under 10 år och var kraftigt underinvesterat. Tillsammans med några partners köpte de upp bolaget och har sedan dess investerat kraftigt för att höja nivån i bolagets alla led. De har tagit lägre vinster, flyttat hem teknikavdelningen från Kina till Sverige och jobbar nu stenhårt för att bygga världens mest älskade shoppingjämförelsesite.

På frågan om vad Nicklas är mest exalterad över just nu svarar han att det är den stundande våren och säsongen för fågelskådning som kittlar allra mest just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + nitton =