Dan Lainio Dan Lainio - entreprenörskap och bolagsbyggande

Günther Mårder om att investera i onoterade bolag

Günther Mårder om onoterade investeringar

Peptalk den här veckan gästas av ingen mindre än Günther Mårder. Han är idag VD för Företagarna, tidigare VD för Aktiespararna, f.d. sparekonom för Nordnet och startade Sparpodden tillsammans med Jan Dinkelspiel. Vi får en timmes prat om investeringar, den överhypade startupscenen och vad Günther söker efter när han screenar nya onoterade bolag att investera i.

Om du upplever dispositionen på texten nedan som lite stökig så är det för att det är anteckningar från avsnittet och inte 100% renskrivet som en artikel. Hoppas på överseende med detta!

Roligast med ägarrollen

Största andelarna i ett börsbolag har varit lite drygt 2%, aldrig haft en betydande roll. I onoterade bolag ankommer det en förväntan på dig att leverera. I noterade bolag kan du logga in på din nätmäklare och se hur kursen utvecklas.

I onoterade bolag kan du logga in i ett affärssystem och se hur verksamheten utvecklas och snarare fundera över vad du ska prata om med ägarna vid nästa samtal, eller hur du ska coacha entreprenörerna för att ta bolaget till nästa nivå.

Günther tycker att man ska gå in i onoterade bolag med ett långsiktigt perspektiv, 15-20 år då det kan vara svårt att realisera de värden som skapas. För honom är det viktigt att han, i alla fall teoretiskt ska vilja umgås med entreprenörerna även privat.

Den ökade graden av komplexitet och engagemang som ägare kompenseras av att värderingen är upp till en tredjedel av liknande bolag i noterad miljö, du kommer in “billigare”. Det är också den resan som lockar mycket, att kalkylera för framtida utveckling och se om du kan hjälpa bolaget att professionaliseras.

Ett noterat bolag med en tillväxt på 4-6% med en vinst som växer på motsvarande sätt skulle troligtvis handlas på börssnittet, kring P/E 20. Om det är mindre än en miljard i börsvärde så skulle det kanske halka ned till 16 i P/E-tal.

Mindre bolag som omsätter 100-200mkr har en normal värdering på 3-5 gånger årets resultat. Första steget för Günther har varit att ta in ytterligare investerare in i bolagen.

Med varje breddning av ägarbasen ska värderingen öka. Varför? Du ökar likviditeten i i aktierna i bolaget. Det finns ägare som står redo att både minska och öka sitt innehav. 

Vad tittar du efter när du kliver in i bolag?

 • Inte entreprenörer med samma kunskap som Günther själv. Minskar värdet på hans kompetens. Investerar i personer som är väldigt skilda kompetensmässigt, men väldigt lika värderingsmässigt. Välj en person som är väldigt lik dig själv värderingsmässigt. 
 • Drivet och det långsiktiga ambitionen. Hur långsiktig är personen med sin gärning? Vill helst att entreprenörerna inte ska ha varit nära den miljö eller det språk som finns kring ekosystemet av startups i Stockholm. ”Jag skulle aldrig göra en sådan investering. Jag vill röra mig ut i landet där dem aldrig någonsin skulle gå på ett event om det inte fanns ett klart syfte och ett uppenbart värde för bolaget just i det tillfället att leverera. Hela Stockholm och startupmiljön är väldigt häftig och fylld av energi men också fylld av så mycket bullshit. Det är så många wannapreneurs som går runt och snackar men aldrig levererar. Sen finns det dem som levererar, men det blir svårt att sortera ut när de här grupperna blandas upp med varandra och försöker övertrumfa med varandra och sitt språkbruk så att omvärlden exkluderas.”

Som investerare: gå ut i miljöer där de inte har någon aning om vad A-runda, såddrunda och VC betyder. Där räknas bara leveransen, inte pitch deck.

För att hitta casen gäller det att befinna dig i ett kontext där du kan hitta de här casen. Exempelvis lokala och regionala tävlingar.

I mindre städer är det en väldigt svag tillgång på alterantiva finansieringsmöjligheter. Ofta är det banken som är alternativet. Där skulle det behövas mer kunskap och inspiration kring vad för verktyg som finns att tillgå.

Vad ska man tänka på när det kommer någon och vill investera i ditt bolag?

 • Uppvisa att det är ordning och reda i bolaget och att det finns dokumentation som säkerställer de affärsförhållanden som råder är formulerade och nedtecknade. Du vill göra ett bolag så lite beroende av företagaren som möjligt.
 • Om du som företagare vill sälja ditt bolag så kan du göra ett självtest:
  • Föreställ dig att du från och med nu på direkten får åka hem där hela din familj och dina nära och kära finns. Ni ska åka till Bahamas och vara där i ett års tid. Du får ta med dig 20 personer men ingen får vara kopplat till ditt företag. Du får inte ha någon kontakt med företaget under ett års tid. När du kommer tillbaka till kontoret efter 12 månader, vad har hänt? Hur ser resultaträkningen ut? Har antalet kunder vuxit? Vilka kunder har vuxit?
  • Om simulationen inte blir toppen så börjar övningen där, att åtgärda de saker som inte fungerar.

Du hinner genomföra mycket förändring på 1-2 års tid som ägare. En utmaning är att företagarna ofta värderar sitt bolag till mer än vad det är värt. De jämför sitt bolag med andra bolag som har bättre strukturer och processer. Exempelvis: stark kultur, avtal med alla kunder osv. Bolag kan vara identiska i RR och BR, men de bolag som har ordnat med alla processer kan värderas 2-3 gånger högre än en peer med sämre strukturer. Det är ofta dessa som blir till affärer och därmed användas som referensobjekt. Det är svårt att få affärer till stånd. 

Om du ser att ditt arbete kan bidra till väsentliga resultatförbättringar så kan du bygga upp ett avtal där du kan köpa in dig till riktigt låga värderingar givet det resultat du ska uppnå på två år. Då pratar vi optioner. Fler borde lära sig av tänket kring optioner, att hänga upp inköpet på vad investerarna bidrar med.

Hur ska man som entreprenör allokera sitt kapital?

Har du hittat någonting du är ruggigt vass på så vore det dumt att inte satsa på det. Det gör vi i de flesta lägen. Som tjänsteman kan du gå väldigt hårt in på din roll och inte tänka så mycket på diversifiering och leva på din lön. Lika riskfyllt. Som entreprenör ska du investera så att du kan få din maximala avkastning och ett väldigt spännande liv. 

En entreprenör som börjar tänka på pensionen och sin trygghet slutar ta risker. Tar inte nödvändiga investeringar. All avkastning är förknippat med risk, så tar du ingen risk.

Det finns en dimension där det också är viktigt att entreprenören får en privatekonomisk trygg situation. Då kan och vågar entreprenören ta mer risk. Du ska vara så privatekonomiskt trygg att det inte kommer påverka ditt företagande.

Många bolag sitter på en överskottslikviditet som inte används och de har inte tagit ut en checkkredit för att täcka de två månader där likviditeten dippar. För Günther har det varit viktigt att inte köpa pengar för pengar. Så Lundkvist delade ut pengarna till ägarna och han köpte aktierna av dem privat.

Günther om ägarförhållanden

Som han ser det så är entreprenören så fäst vid bolaget, särskilt vid familjeföretag. Vem är det viktigast för att företaget överlever? Finns en stark social aspekt som du som investerare inte har. Hade det däremot varit på startupscenen i Stockholm där någon hade sålt en ppt-presentation för 30 mkr och tagit in 6 mkr så hade han varit mer nervös. Günthers dröm är att de ursprungliga entreprenörerna ska sitta kvar på över 50%, Günther har sina tio och att andra ägare delar på 50%, där de andra ägarna är finansiellt starka.

Vilka är de viktigaste sakerna för dig när du tittar på case?

 • Människan – vad är drivkrafterna? Vart vill du se dig själv om tio år? Du kan inte presentera en bolagsidé med det som inte lirar med din person och din drivkraft framåt. Det långsiktiga intresset av att driva bolaget är viktigt. Günther kommer att leta efter fragment som visar hur din uthållighet är. Fortsatte du rida trots att du flyttade till en annan ort? Söker en person som håller ut.
 • Vill gärna att bolaget ska vara av den lite mer tråkiga karaktären. Inte så mycket snack, inte så mycket högtflygande visioner. Bättre att du frestar och låter Günther tänka ut hur mycket större det kan bli.
 • Det är viktigt med en klar bild över hur värden som skapas i det här bolaget ska distribueras tillbaka till ägarna. Om bolaget ska byggas för exit så ska det byggas för att optimeras mot de eventuella tagare som finns. Desto alignade bolagen är desto högre blir premien. Lundinsfären exempelvis, de ger inga utdelningar men knoppar av verksamheter med jämna mellanrum.
 • Att det är en resa där Günther kan bidra. Drömmen är när du som entreprenör säger att pengarna inte behövs, men vägledning eller coaching på ett strategiskt plan (inte operativt). Viktigt med en coachbar person som snabbt kan ta till sig av tips och råd. 

Du hittar poddavsnittet i sin helhet här.

Miljarderna börsen går miste om och VC-fondernas …

Vid det här laget vet du om att en ny vecka betyder ett nytt avsnitt av Peptalk! Den kanske största nyheten den här veckan...
Dan Lainio
5 min read

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio − ett =