Dan Lainio Dan Lainio - entreprenörskap och bolagsbyggande

Investeringar och framtiden med Björn Ferry

Skogsinvesteringar, framtid och hållbarhet med Björn Ferry

Att få co-hosta podcasten Peptalk tillsammans med Philip är inte bara kul för att jag får träffa honom varje vecka och surra riskkapital och kapitalanskaffning. Det är också en höjdare för att vi får träffa så många spännande och kunniga gäster. Den här veckan var inget undantag. På besök i studion hade vi ingen mindre än Björn Ferry, OS-guldmedaljör i skidskytte och numera investerare. Du hittar avsnittet i sin helhet här.

Fullt upp även efter skidskyttekarriären

Efter att ha lagt skidorna och bössan på hyllan har Björn Ferry sett till att ha och göra ändå. Under vinterhalvåret är han med och kommenterar skidskytte för Vinterstudion. Mestadels hålls intervjuerna från Stockholm och 3-4 gånger per år är de även ute på tävlingarna. Under sommaren går mycket av tiden istället till det egna skogsbruket. Skogsfastigheten är på över 1000 hektar idag. Björn har även hunnit med att släppa en en vetenskaplig artikel om fåglars populationsutveckling i södra Lappland. Direkt efter karriären hade han tankar på att bli styrelseproffs då det lät glassigt att åka runt och tycka saker. I verkligheten var det kanske inte så kul som han trodde. Allt mer tid har därefter gått till egna projekt och investeringar.

Hållbarhet och framtid en röd tråd när Björn Ferry investerar

Björn Ferrys intresse för investeringar har alltid funnits där och har alltid handlat om att han värderar frihet högt, något som är gemensamt för många som sparar. För Björn själv har det funnits en rädsla för att fastna i industriveckohjulet med skulder över öronen, lån och några veckors semester per år.

Ett mål med sparandet har varit att inte behöva ha en vanlig anställning, varför alltid har sparat pengar, även när han låg inne i lumpen och inte hade någon direkt lön.

Den egna portföljen har utvecklats över tid. Idag är ungefär hälften av tillgångarna skogsfastigheter och 20% i aktiefonder via diskretionär förvaltning. Han har även en egen aktieportfölj innehållandes tre aktier; Lundbergs, SCA och Tesla. Alla med ett långsiktigt fokus.

Om Lundbergs säger Björn att Fredrik Lundberg verkar vara en person att lita på. Han försöker inte samla några popularitetspoäng och har en ganska tråkig framtoning. En person att lita på med sina pengar helt enkelt. Fokuset ligger på att äga och utveckla bolaget, inte allt runtomkring.

Skog – den häftigaste investeringen som finns

När vi kommer in på ämnet skog som investeringsslag skiner Björn upp i ett stort leende. Den egna skogsfastigheten är på över 1 000 hektar. Inom fastigheten finns bland annat några tallar inom ett biotopskyddat område. Tallarna på fastigheten har stått där i över 250 år, alltså sedan inna Franska Revolutionen. Att få förvalta en del av planeten (skog) beskriver Björn som en ynnest och svindlande. Även tidsaspekterna med skog som tillgång bidrar till känslan av ynnest. En planta som sätts idag skördas om kanske 100 år, alltså först av kommande generationer.

För Björn själv så är arbetet med skogen något han uppskattar. Att få vara utomhus, röja, äta och att komma hem fysiskt utmattad och sova tungt, precis som när man tränar mycket.

Kassaflödet från skogsfastigheter kommer från avverkning, arrende, eventuella jaktarrenden och för den som vill även vindkraftsarrende. Det går också att stycka av stugtomter och sälja på marknaden. För den egna fastigheten har de för närvarande cirka 30% belåning. Värdetillväxten överstiger räntekostnaden flera gånger om, alla intäkter från skogen går till att amortera lånet.

Björns Ferrys råd till dig som vill börja med skogsfastigheter? Ha pengar och intresse! Det kanske inte är superbra att köpa skog om du du har noll erfarenhet. Behöver du köpa in alla tjänster så tappar du lönsamhet ganska snabbt, särskilt om det är en mindre skogsfastighet.

Framtiden är…Tesla!

Björn Ferry och hans familj har satt som mål att bli Fossilfria 2025. , något som egentligen är omöjligt i Sverige givet att vi bland annat är beroende av fossildrivna transporter. Hemma i Storuman har de dock kommit en bra bit på vägen. Hemmaodlad potatis och grönsaker, 100kg älgkött i frysen, solceller och en Tesla är några av ingredienserna som tagit familjen närmare målet. Själv har Björn Ferry inte flugit på tre år. Om det är jobb i Italien så blir det en tvådagarstågresa ned, inte alltid superbekvämt men det ger mycket tid att tänka, läsa, lära och reflektera.

Han upplever själv inte att han gör några uppoffringar på livet, eller som skidkompisen Björn Lind beskrev det; “Du är inte snål, men du har inga intressen som kostar pengar”. Det håller Björn med om, han har inga dyra vanor och drömmer inte lyxkryssningar eller flådiga saker, förutom bilen då.

Investeringen i Tesla har, trots de senaste veckornas dipp, varit framgångsrik. Att investera i de gamla biltillverkarna ser han som oklokt, för att uttrycka det milt sagt. Att sitta med olje-, flyg- eller bilföretag i portföljen är att sitta med svarte petter över tid.

Det finns en övertygelse om att hela transportsträckan kommer att gå igenom en omställning och just energilagring genom batterier är något han tror på framöver. Han ger ett exempel på hur bilen, Teslan alltså, kommer kunna vara en del av det framtida smarta elnätet. Har du 100 kWh i bilen så kan du driva en sommarstuga i två månader på det. Du kan pytsa in el i elnätet när det går att sälja dyrt och köpa när det är billigt.

Att hålla sig till sin strategi

Vi pratar om likheterna mellan att vara investerare och elitidrottare och hittar många likheter. Oavsett om det handlar om investeringar eller träning så krävs ett långsiktigt tänk, en längre horisont. Du behöver ha en plan, en strategi, något att följa och jobba mot. Du får inte vika undan bara för att det blåser eller händer något. Vid vissa tillfällen sätter du dig ned och utvärderar om du behöver ändra på någonting. Det finns en systematik och du behöver vara innovativ, hänga med i det senaste. Vad kommer härnäst? Vad är nästa steg?

Inom både idrotten och investeringar pratar Björn om att det ofta är lönsamt att vara nyfiken, men även om att avkastningen är direkt beroende av insats och risk. Du kan aldrig lyckas inom idrotten om du inte tar risk. Det går inte att småmotionera och bli bäst i världen. Det är all-in som gäller.

Sin egen investeringsstrategi beskriver Björn som långsiktig. Han investerar bara i hållbara affärsidéer. Vi spelade in fredagen den 13 mars, mitt i Coronatider, och pratade om vad han gör för att behålla lugnet när marknaden skälver. Björn, liksom många andra, lyfter fram vikten av att vara långsiktig (fem årshorisont) och hur det utifrån det perspektivet snarare kan vara ett bra köpläge idag. För att behålla lugnet kan det vara bra att zooma ut och flytta fokuset. För tio år sedan följde han börsen bra mycket mer intensivt och han har märkt hur mycket lugnare han är idag när han bara kikar in i portföljen ett par gånger per år.

Mot slutet av samtalet pratar vi vidare om framtiden och vad han är exalterad över. Några saker som lyfts upp i reflektionen är att han ibland kan tveka över hur lång tid saker tar. Kommer det ta fem, tio eller 50 år att gå till fossilfria transporter? Ingen vet. Man utgår ofta från hur det ser ut idag när man prognostiserar framtiden, och så drar man en linje. Men de stora förändringar som skett har vi inte haft en aning om att de ska komma. Det är ingenting vi har röstat om. Saker som förändrar livet radikalt har en tendens att hända, utan att vi såg det komma. Det här är någonting vi bör vara ödmjuka kring. Samtidigt så är Björn övertygad om att framtiden, ja den blir vad vi gör den till.

Miljarderna börsen går miste om och VC-fondernas …

Vid det här laget vet du om att en ny vecka betyder ett nytt avsnitt av Peptalk! Den kanske största nyheten den här veckan...
Dan Lainio
5 min read

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fyra =