Dan Lainio Dan Lainio - entreprenörskap och bolagsbyggande

Miljarderna börsen går miste om och VC-fondernas utveckling

5 min read

Vid det här laget vet du om att en ny vecka betyder ett nytt avsnitt av Peptalk!

Den kanske största nyheten den här veckan är att vi blivit med Instagram. Du kan följa oss på @pepinspeptalk. Här kommer vi att dela innehåll och stories kopplat till podden, riskkapital och kapitalanskaffning.

Dagens avsnitt blev ett fullsmäckat avsnitt. Två av sakerna vi pratade om var Y-combinators nya investerarutbildning och vad som egentligen förändrats inom riskkapitalet som går till startups under de senaste åren.

Senaste avsnittet av Peptalk

Y-combinator startar gratis onlineutbildning för investerare

Y-combinator är en av världens mest hypade företagsinkubatorer. Två gånger per år investerar inkubatorn en mindre summa pengar, 150k USD, i ett stort antal startups. Bolagen flyttar till Silicon Valley i tre månader och jobbar under perioden intensivt för att bygga sin startups inför slutpitchen som sker inför många välrenommerade investerare på Demo Day.

Några startups som sprungit ur Y-combinator är Airbnb, som också planeras gå till börsen nu under Q2 2020 och Stripe, det digitala betalbolaget som värderades till 35 miljarder dollar i en runda där de välrenommerade VC-bolagen Andreesen Horowitz och Sequoia bland annat deltog. Utöver det har även bolag som Dropbox, Instacart, Doordash, Mixpanel, Amplitude och Optimizeley sprungit ur Y-combinator.

Målet med utbildningen för investerare är att få fler startupinvesterare i marknaden. Utbildningen kallas för Startup Investors School och är en fyradagsutbildning som du kan delta i på plats i Mountain View, Silicon Valley eller gratis på deras hemsida.Om du genomför utbildningen får du en inbjudan att delta på Y Combinators livestream av den exklusiva Demo Day (för oss som inte blir inbjudna så brukar TechCrunch alltid rapportera från dagen och även lista alla bolag som pitchar).

Jag brukar alltid gå igenom listan för att se trender gällande startups, lära mig mer om vilka affärsmodeller som är heta och så vidare.

Målet med utbildningen är räta ut många av de frågetecken du som investerare har och som gör att du inte vill ta steget in i den onoterade miljön. Många vill börja men många vet inte hur. Tesen de driver är att om det finns mer tillgängligt såddkapital så kommer fler startups få chansen. Utbildningen är åtta timmar lång och du behöver genomföra minst sex av timmarna för att få inbjudan till “the demo day”. För att få delta behöver du dock vara en ackrediterad investerare, betydelse: Du behöver ha en nettoförmögenhet på 1 miljon dollar eller en inkomst på 200k USD per år. Det fysiska programmet i Mountain View ska börja den 5e mars.

Källa: Forbes

Riskkapitalets utveckling och miljarderna som går förlorade för vanliga sparare

Här kommer lite nyckeplunkter från min och Philips diskussion kring riskkapitalets utveckling, om det verkligen finns för mycket pengar i systemet och vad de som investerar via börsen går miste om.

 • Vi får ofta höra att det finns för mycket pengar i VC-världen och att det driver värderingar – en ny techbubbla!!!
 • Vi har den högsta nivån av rest kapital från LCs, limited partners, sedan 1999. 2018 restes 55 miljarder USD, kontra 101 miljarder USD 1999.
 • Både totala summan pengar som går in i techbolag har gått upp, 131miljarder USD 2018, från 83 miljarder USD 2016. VC-fonderna följer mönstret, upp till 55 miljarder USD från 34 miljarder USD året innan.
 • Majoriteten av det ökade kapitalet har gått till så kallade “megarundor”, senare rundor på 50 miljoner USD eller mer.
 • Det som betraktas som traditionellt VC-jobb, tidigare runder har vuxit med 14% och megarundorna står nu för hälften av alla pengar i industrin. För fem år sedan stod megarundorna för 13%, 2018 47%.
 • 16% av kapitalet, eller 21 miljarder dollar kom från deals eller rundor där investerare stoppade in en miljard eller mer. Hela 40 miljarder kom från rundor som var på 100 miljoner USD eller mer.
 • Skalar vi ned lite, till rundor på minst 50 miljoner USD så står det för 62% av startup-finansieringsmarknaden. Alltså rundorna på mindre än 50 miljoner USD står för 38% av det resta kapitalet.
 • Varför har det blivit så här?
  • För att IPO, eller börsnoteringsfönstret, har förskjutits fem år i tiden för de bästa bolagen. Istället för att finansieringen blir publik, INITIAL PUBLIC OFFERING, så stannar dessa rundor kvar hos privata investerare, VC-bolagen, som har sin pro-rata-förmån. Rätten att bevara sitt ägande i nästa finansieringsrunda.
  • Value capture – eller värdefångst – kallas det.
 • Tittar vi på tidigare trender, eller från den förra cykeln för startups, för börsnotering av stora techbolag så tog det tre år för Amazon och Ebay, fem år för Salesforce och 6 år för Google.
  • Google hade inför sin notering rest 35 miljoner USD och Amazon 9 miljoner USD. Den sista privata värderingen låg på 100miljoner USD för Google och 60 miljoner för Amazon.
 • Idag:
  • Uber 9 år till börsen, 19,9 miljarder i rest kapital från VCs och en sista privatvärdering på 72 miljarder USD.
  • Airbnb har rest 4,4 miljarder dollar och med sista privat värdering på 31 miljarder dollar.
  • Slack 1,2 miljarder i rest VC-kapital och 7 miljarder dollar i sista privata värdering.
 • Stor skillnad från tidigare. Som ett exempel: Hade Google, Salesforce och Amazon varit privata i tolv år till, dagens horisont, så hade ytterligare 200 miljarder dollar i värdestegring förblivit privat. 200 miljarder dollar!! Det är om man klipper gränsen vid precis 12 år. Innan Amazon och Google fick sina stora aktieuppgångar.
 • Alltså: tar du de bästa dealsen som VC så har det aldrig varit bättre läge att göra grymma affärer. Det tar lite längre tid för LPs, eller fondernas investerare, och VC-bolagen att få ut sina pengar, men kapitalökningen är enorm.
 • Det här har dock de bästa firmorna löst, hur? För att lösa time-to-liquidity-frågan. De har förhandlat till sig Pro-rata-rättigheter.
 • Man startar en fond som går in i såddrundor. Sedan reser man en ny fond som investerar i A-runda, baserat på pro-rata-rättigheterna. Då vet VC-bolagen mer vad de har att jobba med. Sedan startar men en tillväxtfond för senare skeden, fortfarande på pro-rata-rättigheten och möjligheten att investera mer. LPs kan skriva större checkar för att de har bättre koll på underliggande tillgången, startupen. Tillväxtfonderna kan även gå in i andra bolag, som de inte varit med i från början, men som har ett track record utan att vara helt korrekt prissatta av marknaden då de är privata. Finns dock undantag, typ Wework.
 • Ovanstående är ett skäl till att många VC-bolag som för några år sedan hade fonder på hundra miljoner dollar nu kan ha funder på miljarder USD.
 • Artikelförfattaren delar in det i tre olika “marknader” för privat kapital:
  • Såddkapital – starten
  • Riskkapital – Skala eller krascha (20% av bolagen ger 80% av returns)
  • Tillväxtkapital – privata “noteringar”
 • Summerat på ovanstående så behöver bolagen helt enkelt inte gå till börsen förrän senare, för kapitalet finns. Det har omallokerats från börs till Tillväxtkapital.
 • Finns fler skäl till att det kanske “inte” är en techbubbla. Inte lika mkt pengar som 1999 men i USA har man idag 250 miljoner internetanvändare jämfört med 100 1999. Globalt har vi idag 4,2 miljarder internetanvändare istället för 250 miljoner 1999.
 • Internethastigheten är idag mycket snabbare. och 5g kommer att göra ännu större skillnad.
 • Alla har en “dator” o fickan. Logistik fungerar, betalningar fungerar. Det är på riktigt nu.
 • Vi är sociala, så budskap sprids snabbt. Trender rör sig snabbare än någonsin.

Källan och den läsvärda artikeln hittar du här!

Du hittar avsnittet på Spotify här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − elva =