Dan Lainio Dan Lainio - entreprenörskap och bolagsbyggande

Stekhet marknad för fritidshus

Vikbolandet Norrköpings Skärgård

Under några år har min mor varit på jakt efter ett sommarnöje där tid kan spenderas vid lediga helger, semestrar och högtider. Vi har tidigare år åkt på ett antal så icke-frekventa visningar och var kanske mer halvhjärtade i vår ambition att hitta sommardrömmen än vad vi varit heta spekulanter.

I år har vi, liksom resterande delen av landet med ledigt utrymme för ytterligare fastighetslån, intensifierat vår jakt på ett sommarhus. Suget att komma hemifrån och ut till “det fria” har ökat markant hos min mor sedan reserestriktionerna sattes in. Mamma, som kommer från Japan, brukar göra några resor varje år. I år var planen att åtminstone åka till San Francisco för att hälsa på en kusin och göra Island med några vänner. Även en resa till Japan brukar genomföras varje år. Ovissheten kring resandet, en pension som inte ligger längre än några år bort och en stark saknad av att ha en trädgård (och en pelargon i synnerhet) är skäl nog för en son att engagera sig i husletandet.

Högt tryck på fritidshus

Trycket på fritidshus har varit högt under sommaren vilket, DI, SVD och i stort sett alla andra välrenommerade, och inte så välrenommerade medier, skrivit om. Logiskt nog så har en högre efterfrågan och ett minskat utbud har bidragit till prisökningen som skett. Alla vill köpa, men ingen vill sälja.

Mäklarstatstik släpper data om bostadsmarknaden varje månad och i den senaste rapporten konstaterade man att priserna för fritidshus ökat med 9% jämfört med samma period föregående år sammanfattat för hela riket. Detta kan jämföras med bostadsrätter som ökat med +3% i pris för riket och villor/hus som ökat med +7%.

Prisutveckling utgångspriser Fritidshus i riket. Källa: Hemnet.se

Fortsatt låg ränta, amorteringsfritt under en period, ökad möjlighet till härarbete och stränga reserestriktioner är säkert delorsaker som bidragit till den positiva, men för oss negativa, prisutvecklingen.

Ökat hemarbete leder till minskad urbanisering

Redan tidigare i år kommer det rapporter om att nettoinflyttningen till Stockholms län varit negativ.. Den klassiska sägningen om att det varje dag flyttar in två busslaster till Stockholm ligger numera under kategorin fake news. Trendbrottet kom 2018. 2019 följde samma mönster med en negativ inflyttning. Detta gäller för Stockholms län som kommun och det är barnfamiljerna som står för utflyttningen enligt SCB.

Jag tror att Corona kommer att stimulera utflyttningen för barnfamiljer ytterligare. Att bo trångt i en kranskommun med en timmes sillpackad busspendling i enkel riktning till kontoret blir helt enkelt inte ett attraktivt alternativ när många företag i accelererad fart ställt om till distansarbete.

Mer bang for the buck i småorten

När hemarbete blir det ordinarie och kontorsbesöken minskar till en frekvens om kanske ett, istället för fem, besök i veckan så kan du gärna flytta längre bort från Stockholms Central och därmed öka livskvalitén med ett större boende och en riktig trädgård. Mer bang for the buck helt enkelt. Kanske kan du också komma närmare det sociala nätverket, föräldrarna och familjen, som SVTs artikel ovan antyder. Städer som Linköping, Norrköping, Eskilstuna, Nyköping, Uppsala, Gävle, Örebro, Västerås och liknande på medeldistans, men fortfarande med goda pendlingsmöjligheter, kan bli vinnare på återvändarna. Det är alla städer med fler än 100k invånare (Nyköping undantaget) och som har den service du behöver. Detta påverkar säkerligen huspriserna på orterna men kanske också priserna för fritidshus. Nu kan du ju spendera veckorna på landet även när semestern är slut och väckarklockan ställd.

Husjakten fortsätter

Nöjd fastighetsspekulant med en nyinköpt Saltängsbulle från Norrköping i magga.

Så hur har det gått med mammas husjakt? Hon vann en budgivning i somras men säljaren drog sig ur i sista stund, trots att vinnande bud låg över utgångspriset. Det var en minst sagt frustrerande upplevelse och min förhandlings- och säljvana var uppenbarligen inte tillräckligt stark. Vårt letande fortsätter. Men kanske gör det inte så mycket att vi inte hittar något här och nu. Helgerna med mikrosemestrar, lusläsning av besiktningsprotokoll och spekulerande i prisutvecklingen har varit roliga äventyr att göra tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 20 =