Dan Lainio Dan Lainio - entreprenörskap och bolagsbyggande

Tänk på det här när du ska investera i onoterat

1 min read

Ny vecka och nytt poddavsnitt av Peptalk. Den här veckan träffar vi sparekonomen Johanna Kull från Avanza och pratar om vad du som privatsparare ska tänka på när du investerar i onoterade tillväxtbolag. Vi går även in på fördelar och nackdelar med att vara delägare i ett bolag man jobbar på, hur aktiekursen kan påverka anställda och det faktum att den genomsnittliga aktieägaren i Sverige äger i 3,9 bolag.

Philip och jag diskuterar även lokalpatriotiska investeringar. Varför verkar din investeringsvilja öka i bolag som har en stark lokal förankring där du bor?

Johanna ger även mig tips på vad jag som är viktigt för mig om jag tar ett bolag till börsen; transparens och ärlighet mot aktieägarna. Vi pratar även om vad man gör som Investor Relations Manager på Pepins, en roll som du kan söka till just nu.

Sammanfattning från intervjun med Johanna Kull

  • Nöj dig inte med 7% i årlig avkastning. Återigen fokus riskspridning.
  • Snittspararen i Sverige har 3,9 bolag i sina portföljer. Nästan hälften av alla aktieägare har bara ett bolag i portföljen.
  • Riskspridning gäller, kanske ännu mer, vid investeringar i onoterade bolag.
  • Var försiktig när det kommer till att investera i närståendes bolag eller ta in pengar från en närstående.
  • Onoterat ska värderas annorlunda än noterat. Mindre likviditet, svårare att ta sig ur en position, mindre genomlyst än börsnoterade bolag. Högre risk, högre uppsida.
  • Om du vill komma åt onoterat men handla på börsen så finns Kinnevik, som ställer om till mer onoterat, vissa fonder som fokuserar pre-IPO och onoterat och även EQT.
  • Det saknas en produkt där du får exponering mot väldigt många onoterade bolag (fri från stock-picking).
  • Med externa aktieägare, var så transparent och tydlig som möjligt. Våga tro på din idé, då gör det inte så mycket om några investerare blir missnöjda med en rapport och kursen går ned lite. Är du långsiktig så kommer det bevisa sig i slutändan.

Nästa vecka har vi återigen en riktigt grym gäst på besök. En gäst som gjort några riktigt framgångsrika investeringar och som jag betraktar som en av de främsta affärsänglarna för såddinvesteringar i teknikbolag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex − två =