Dan Lainio Dan Lainio - entreprenörskap och bolagsbyggande

Välj dina investerare med omsorg – Ida Högberg, Gigafood

I veckans avsnitt av Peptalk sitter vi ned och pratar med Ida Högberg, grundare av bolaget Gigafood.

I avsnittet får vi lära känna både bolaget Gigafood och entreprenören Ida Högberg lite bättre. Jag har sammanfattat avsnittet nedan men rekommenderar dig ändå att lyssna på det i sin helhet.

Ida driver idag bolaget Gigafood, ett bolag som jobbar med vegansk och hållbar mat. Hon har en bakgrund som skådespelare och har bland annat varit med i musikalen Mamma Mia och haft rollen som den kvinnliga huvudkaraktären i Lasse Åbergfilmen The Stig-Helmer Story.

Under åren som frilansare inom kulturbranschen fanns det en del tid över att göra annat och det var då hon föll för Rawfood. På sin lediga tid labbade hon med olika recept och efter att tag kände hon att det var det här hon ville jobba med. Hon tog steget och hoppade på en utbildning i Florida, där hon utbildade sig till kock samtidigt som hon studerade hållbarhet. Det var också här insikten om att vi höll på att köra slut på jordens resurser och vilken roll matindustrin hade i det kom.

När Ida kom hem från Florida höll hon en del kurser, gjorde en kokbok med företaget Holistic och fick chansen att hosta en pop-up bar på Stureplan för att testa sitt koncept. Det var också dessa delar som blev förlagan till Gigafood. Sedan våren 2019 har de expanderat med helt nya och egna lokaler nära Södra Station på Södermalm i Stockholm. I lokalerna håller de matlagningskurser, har ett café och det är också här Gigafood har sin bas för sin cateringverksamhet. Genom verksamheten vill Gigafood inspirera fler till att laga och äta hållbar mat.

I podden pratar vi om veganism som trend. Ida är övertygad om att det inte är någon tillfällig fluga då vi helt enkelt kommer att ta slut på jordens resurser och inte har något annat val. Vi ser även hur stora spelare som Bill Gates, Twittergrundarna och många fler därtill investerar i foodtechbolag som exempelvis Beyond Meat. Ett tips för att bidra till en mer hållbar matkonsumtion? Köp ful frukt och säsongens grönsaker. Det är inte bara bättre för miljön utan också din plånbok.

När det kommer till entreprenörsresan lyfter Ida det många andra med henne också poängterar, hur viktigt det är att du som entreprenör lär dig lite om allt. På så sätt kommer du kunna köpa in men också leda anställda som har expertkompetens.

Idas bolag har som mål att jobba transparent i alla led och tar gärna emot feedback från kunder på vad de kan och bör göra bättre. De var bland annat tidigt ute med att anamma märkningen One Planet Plate som tagits fram av WWF i samarbete med SLU och RISE. Märkningen bygger på hur stor påverkan en måltid med mat får ha på planeten för att hålla sig inom planetens ramar. Ida lyfter bland annat upp att en vanlig hamburgertallrik ligger på 8 gånger mer än vad planetens resurser klarar av att bära.

One Planet Plate guidar dig till hållbara måltider som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden – måltider för en levande planet. Att äta inom ramen för planetens gränser med One Planet Plate är färgglatt, hälsosamt och spännande. Ett enkelt sätt att göra skillnad – en måltid i taget!

– WWF

Kapitalanskaffning för Gigafood

I samband med att Gigafood skulle lansera sitt egna café på Magnus Ladulåsgatan i Stockholm valde de att ta in kapital. När de drog igång bolaget under 2017 fick de en hel del tidningsartiklar och media, vilket öppnade dörrarna för flera investerarsamtal. De kände sig inte redo att ta in pengar då, dels för att det kommer med ett stort ansvar att ta in kapital. Det är någon annans pengar du förvaltar och du behöver veta vad du vill investera pengarna i. Ida lyfte även upp vikten av att själv förstå vad det är man formar, innan du tar in investerare. Annars kan det snabbt gå väldigt snett och kosta mycket pengar.

Investerarna hon senare tog in hade hon haft möjlighet att lära känna under en period innan dess att investeringen blev klar. De hade varit med och coachat henne i både med- och motgång, en viktig del av DD-processen åt båda håll och kanter. Investerarna som kom in i Gigafood kom inte bara in med pengar utan också med viktig strategisk kompetens och ett stort nätverk, något som varit viktigt för Gigafoods framfart. Liksom många andra investerare pratat om så var Idas investerare också måna om att hon som entreprenör inte skulle bli för utspädd i tidigt skede utan att det var viktigt att hon fick behålla sin majoritet. Investerarna sitter också i bolagets styrelse. Att ha erfarna och duktiga personer i styrelsen har också hjälpt till att minska kostnaderna när misstag görs, för de kommer att göras.

Det finns lika många sätt att värdera en startup på som det finns investerare. Ida valde att bolla värderingsfrågan med både entreprenörsvänner men hon fick också vägledning genom inkubatorn STING, där Gigafood var ett av bolagen.

Vad har det betytt för Ida att ta in kapital? Förutom att det på många sätt var en förutsättning för att kunna landa sin lokal och renovera om den efter de egna behoven, så gav det mod och muskler att kunna anställa de första personerna till teamet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex + 1 =