Dan Lainio Dan Lainio - entreprenörskap och bolagsbyggande

Workation i Ottsjö

Det är inte det lättaste för mig och Adam att få till längre tidsblock av fokuserad tid tillsammans. Speciellt i den fartfyllda vardagen vi har idag. Därför brukar vi med jämna mellanrum åka iväg på “workation” tillsammans. Det ger oss möjligheten att få jobba ostört tillsammans i några dagar.

Workation – hur vi gör det

När vi piper iväg på en workation brukar vi vara borta i 3-4 dagar. I teorin skulle vi kunna låsa upp 3-4 dagar på hemmaplan men miljöombytet är en viktig del för oss. Det blir lättare att vara på ett annat ställe mentalt när vi också är det fysiskt.

Vi brukar ofta bestämma oss för att dra iväg när vi har lite större projekt eller diskussioner som vi behöver gå i hamn med, måste slutföra. Inför resan brukar vi båda göra research kring ämnet / projektet vi ska ägna dagarna åt. Vi definierar också vad målet är med jobbresan innan vi åker iväg. “Vad ska vi åka hem med?”

Ottsjö Fjällby, årefjällen
Ottsjö Fjälby

Resan till destinationen brukar vi ägna åt en typ av check-in. Vi avverkar både det privata och bolagsmässiga. Hjärna, hjärta, fötter. Hur mår du? Hur går det? Vad gör du just nu? Vad tänker du på? Efter det brukar vi prata mer om vad vi vill uppnå under dagarna, upplägget för dagarna och även börja diskutera våra findings från den research som båda gjort inför resan. För våra workations har vi har ofta hamnat i Ottsjö, utanför Åre. Det är perfekt. Lugn för att jobba ostört, lite distraktion men med massor av magisk natur på husknuten. Resan dit ger oss cirka 8-10 timar i bil vilket är perfekt för diskussioner utan att behöva stressa igenom.

Åre By

Målet med våra workations är ofta att “bli klara” med det projekt vi committat till. När vi var uppe för några veckor sedan, innan restriktionerna blev tuffare, var målet att bygga en digital produkt; chattfunktion för kundsupporten, för att skapa en mer konsekvent och tillgänglig kundupplevelse.

Under våra workationdagar tar vi projektet end-to-end, från start till mål. I det ingår bland annat att:

  • Skriva briefen för projektet; funktioner, mål, integrationer
  • Skapa en mockup och prototyp
  • Testa prototypen och samla in feedback
  • Bygga klart 1.0 version utifrån feedbacken
  • Komma igång med integrationer och utveckling tillsammans med utvecklarteamet

Lean startup – släpp en MVP

Vi, liksom många andra, är inspirerade av Lean Startup-metodiken. Fokus ligger på rapid prototyping och att få ut en MVP, Minimum Viable Product, mot kund för att validering av lösningen så snabbt som möjligt och till minima kostnad.

Stuga i fjällen
Produktionsläge i fjällen

Vår workationprocess är knappast linjär. Liksom alla kreativa processer stöter vi på motgångar och dalar. Det börjar ofta med hög energi och pepp dag ett. Första halvan av dag två fortsätter vi bygga på den energi vi har. Under andra halvan av dag två brukar vi dippa, stöta på motgångar. Tvivel kring vår lösning uppstår. Det känns ofta som att vi är tillbaka på noll. Diskussioner uppstår. Senare under dag två eller tidigt under dag tre brukar vi hitta tillbaka till momentum och tro på det vi gör. Efter alla år har vi lärt oss att lita på processen. Vi kommer ofta i mål, även om det stundtals känns avlägset. Då gäller det att fortsätta mata på. Inte ge upp.

I schemat brukar vi försöka jobba i block. Exempelvis:

  • 1h diskussion om strategi, features, research (tillsammans)
  • 1 h research, bygga mockups, diskutera mer kring mockupsen (eget arbete / tillsammans)
  • 1 h bygga / producera (eget arbete)
  • 1-2h aktivitet; träna, springa, promenera, göra andra saker (tilsammans)

Att få in pauser och bryta av med andra aktiviteter blir särskilt viktigt när vi känner att vi kört fast eller går runt i cirklar. Men också för att stimulera kroppen samtidigt som vi skapar en distans till diskussionen vi precis haft och lösningen vi precis arbetar fram.

Werséns i Åre
Restaurang Werséns i Åre

En av de allra bästa sakerna med att dra iväg är alla diskussioner vi hamnar i. Vi diskuterar produktfeatures, KPIer, hur allt hänger ihop med övergripande strategi och långsiktighet, implementeringsstrategi. Jag och Adam har ofta olika syn på saker när vi kommer in i en diskussion. När vi går ur en diskussion har vi ofta uppnått synergi; summan av våra bådas tankar är bättre än den enskildas.

Att få så mycket tid ihop är också något som jag tror är superviktigt. Inte bara för att det stärker oss som team, utan för att vi hinner jobba klart. Vi har ingen stress i att vi måste vidare in på nästa möte. Om vi vill kan vi jobba och diskutera 12 timmar per dag flera dagar i sträck. Den lyxen är en lyx vi inte har råd att tumma på. Den största utvecklingen i bolaget sker genom alla 1% förbättringar från hela teamet, varje dag. Under dessa dagar så skapas förutsättningarna för den dagliga utvecklingen, det är under våra workations vi sätter de stora penseldragen och projekten på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × två =